Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση επαγγελματιών, φορέων και του ευρύτερου κοινού που συμβάλλουν στη διαμόρφωση χαρακτήρων και προσωπικοτήτων, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση και η μίμηση αρνητικών μοντέλων συμπεριφοράς και διαβίωσης που εισπράττονται από την ανεξέλεγκτη πληθώρα πληροφοριών της εποχής μας, διατηρώντας έτσι τη γνησιότητα και τη συνοχή της ελληνικής τοπικής κοινωνίας.
Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε:
– 5 παράλληλα workshops (14.30-17.00)
– κεντρική εκδήλωση (17.30-21.00).
Τα εργαστήρια συντόνισαν προσκεκλημένοι ομιλητές μεταξύ των οποίων ο κ. Πάνος Σόμπολος (δημοσιογράφος), η κα Νατάσα Ράγιου (δημοσιογράφος), ο κ. Απόστολος Βουλδής (δημοσιογράφος), ο κ. Βασίλης Παπακώστας (Υποδιοικητής Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κέντρ. Διεύθυνσης Δίωξης Ηλ. Εγκλήματος) και ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κος Κουτσογιάννης με τη συμβολή ομάδας επιστημόνων του κλάδου.
Η κεντρική εκδήλωση περιλάμβανε τις παρουσιάσεις των εργασιών των workshops και τις εισηγήσεις των συντονιστών τους, την κεντρική ομιλία του κ. Γιάννη Πανούση – Καθηγητή Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και την παρουσίαση βιωματικής εμπειρίας του τραγουδιστή Λούκας Γιώρκα σε σχέση με την ξαφνική του έκθεση στο σύστημα των media.
Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τα ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, το ΑΕΙ Πάτρας, την εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και την Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πάτρας.
Το Θεματικό πλαίσιο της ημερίδα είχε να κάνει με το ότι τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται σε πολλαπλά επίπεδα με πρωταρχικό την οικονομική ύφεση, που με τη σειρά της επιφέρει, επιταχύνει και οξύνει την κρίση των θεσμών και αξιών. Η ελληνική οικογένεια που εξακολουθεί, παρά τα δεινά, να διατηρεί τους δεσμούς της ισχυρούς βάλλεται συνεχώς από πληροφόρηση. Πληροφόρηση που άλλοτε μεταφέρει και διαμορφώνει πρότυπα και άλλοτε παρασύρει στην κακέκτυπη μίμηση των ειδώλων. Προβάλλει συνήθειες, αντιλήψεις και νοοτροπίες που απέχουν από το πραγματικό κοινωνικό γίγνεσθαι και την αυθεντική κουλτούρα του γνήσιου ελληνικού στοιχείου, ενώ σε συνδυασμό με την προβολή ενός ελιτίστικου τρόπου διαβίωσης, που διαφέρει σημαντικά από το επίπεδο διαβίωσης του μέσου Έλληνα τώρα πια υποδαυλίζει τη χαμηλή ποιότητα που την χαρακτηρίζει. Η έκρηξη των κοινωνικών δικτύων και ο όγκος των πληροφοριών που καταχωρείται σε αυτά έχουν συμβάλλει στην παγκοσμιοποίηση γεγονότων και ενημέρωσης του κοινού για θέματα τόσο με θετικό όσο και αρνητικό περιεχόμενο. Από μέσα πληροφόρησης γίνονται αγωγοί παραπληροφόρησης. Από μέσα διαφύλαξης των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων γίνονται όργανα καταστολής της ανθρώπινης σκέψης, όργανα αποβλάκωσης και χειρισμού ενός ανθρώπινου πολτού, που έντεχνα κατασκευάζουν.