Γιάννης Σκαρίμπας, ένας ιθαγενής του μοντερνισμού

ΦΟΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Φιλολογίας, Ειδίκευση Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών

ΤΟΠΟΣ: Πάτρα, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

ΕΝΑΡΞΗ: Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

ΛΗΞΗ: Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τον Γιάννη Σκαρίμπα (1893-1984) τιμά το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Φιλολογίας στις 4-5 Νοεμβρίου 2014. Η ειδίκευση Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας διοργανώνει την Ημερίδα «Γιάννης Σκαρίμπας, ένας ιθαγενής του μοντερνισμού», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων των 50 ετών λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Η θεατρική παράσταση «Το θείο τραγί», η οποία θα παρουσιαστεί την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, 20:00 μ.μ. από τη Μαρία Φλωράτου και τον Τάσο Δαρδαγάννη (βοηθός σκηνοθέτη η Ελένη Βρυώνη) στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου, χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά της κ. Φλωράτου στο Πανεπιστήμιο, θα δώσει το στίγμα της σκαριμπικής έκφρασης και γραφής.

Την Τετάρτη, στις 9:30 π.μ, η ειδίκευση Νεοελληνικής Φιλολογίας φιλοξενεί ειδικούς μελετητές της Νεοελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας σε μία επιστημονική συνάντηση, στην οποία θα επιχειρηθεί η ιχνογράφηση της εντοπιότητας του Σκαρίμπα στη μοντερνιστική γραφή.

Η πολύπλευρη ματιά των συνέδρων και η στοχευμένη περιδιάβαση του πεζογραφικού και ποιητικού σκαριμπικού έργου θα αναδείξουν την πηγαία αισθητική του μοντερνισμού στο πολύπλευρο έργο του. Πώς η μάσκα και το προσωπείο, το γκροτέσκο και η διάσταση της δυναμικής ταυτότητας διαλέγονται με την υφολογική δόμηση του κειμένου; Ποιες διακειμενικές συνομιλίες με την ξένη λογοτεχνία και ποιες πολυτροπικές διαδρομές μπολιάζουν τα είδη και σχηματίζουν ευκαιρίες (μετα)μοντερνιστικών συσχετίσεων και μεταμορφώσεων; Πώς τα παιχνίδια κυριολεξίας και μεταφοράς πλέκουν κρίσιμες σημάνσεις για τις σχέσεις ενδοκειμενικού και εξωλογοτεχνικού κόσμου; Τέλος, ποια είναι τα όρια στην διαρκή και αέναη αποστροφή του Σκαρίμπα στον αναγνώστη:

    «Αναγνώστη μου, αδελφέ μου και αντίσκαστε, γελάς;»

Τέλος, θα παρουσιαστεί και μελοποιημένη ποίηση του Γ. Σκαρίμπα, από τη φωνή της Μαρίας Παναγοπούλου και τους μουσικούς Παναγιώτη Σχοινά (πιάνο) και Μαριβάσια Κολλιοπούλου (μαντολίνο).


*Είσοδος ελεύθερη. Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης για τις επιστημονικές εργασίες της Ημερίδας.