Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», αφουγκραζόμενη πόσο μεγάλη σημασία έχει για την Αιγιάλεια ο αγροτικός τομέας και ειδικότερα ο αγροδιατροφικός τομέας, διοργανώνει την Παρασκευή 3 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης» (Παλαιό Νοσοκομείο), από τις 6.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., μια ιδιαίτερη και στοχευμένη ημερίδα με θέμα «Επανασχεδιάζοντας την αγροτική πολιτική».
Αρωγοί στην προσπάθεια της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» είναι η Αντιδημαρχία Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιάλειας, η Τράπεζα Πειραιώς και η Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών, που γνωρίζουν, η καθεμιά απ’ τη δική της σκοπιά, σε βάθος το αντικείμενο της αγροτικής πολιτικής και το υποστηρίζουν.
Στόχος της εκδήλωσης-ημερίδας αφ’ ενός να καταστεί σαφές η μεγάλη συμβολή της αγροτικής ανάπτυξης στην τοπική οικονομία της Αιγιάλειας και αφ’ ετέρου να ανοίξει ο δρόμος για νέες, πιο εξειδικευμένες και σύγχρονες μεθόδους στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
18:30 – 19:00 Προσέλευση – Εγγραφές
19:00 – 19:10
Χαιρετισμός εκδότη εφημερίδας, κ. Θεόδωρου Λουλούδη
19:10 – 19:20
Χαιρετισμός ∆ημάρχου Αιγιαλείας, κ. Αθανάσιου Παναγόπουλου
19:20 – 19:40
Ιωάννης Παπαδόπουλος, γενικός διευθυντής Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς: «Ευκαιρίες και προοπτικές για τον αγροδιατροφικό τομέα. Το παραγωγικό προφίλ και οι δυνατότητες της περιοχής»
19:40 – 19:50
Προκόπης Κ. Θεοδωρίδης, Επίκουρος Καθηγητής Μάρκετινγκ, Τμήματος ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων, Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Πανεπιστημίου Πατρών «Επανασχεδιασμός της αγροτικής παραγωγής και πολιτικής: μύθοι, πραγματικότητα και μάρκετινγκ»
19:50 – 20:00
Ιωάννης Χανιωτάκης, διευθυντής Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς: «Νέα φιλοσοφία στις χρηματοδοτήσεις του αγροτικού τομέα.»
20:00 – 20:10
∆ρ. Ελευθερία Κατεχάκη, υπεύθυνη Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης ΠΕΣ: «Κορινθιακή σταφίδα: έρευνα και καινοτομία σε ένα υπερτρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας»
20:10 – 20:20
Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος ∆.Σ. – Πήγασος Αγροδιατροφή Α.Σ., επιστήμων Τροφίμων Αγγλία M.Sc., Τεχνολογία Τροφίμων, ∆ιοίκηση και ∆ιασφάλιση Ποιότητας: «Από το χωράφι στο ράφι των s/m του εξωτερικού»
20:20 – 20:30
Ιωάννης Koυφουδάκης, διευθύνων σύμβουλος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε.: «Ο ρόλος της καινοτομίας για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του αγροδιατροφικού τομέα»
20:30 – 20:40
Γεώργιος Κατσουράνης, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας, Εξέλιξη Α.Ε.: «Η σημασία της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα» – Live seminar
20:40 – 21:00
∆ιάλογος με το κοινό
21:00 – 21:30
Cocktail στον χώρο
Λίγα λόγια
Ο επανασχεδιασμός της αγροτικής πολιτικής και οι ευκαιρίες που παρέχονται στον πρωτογενή τομέα, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, από την Τράπεζα Πειραιώς, αναδείχτηκαν στη χθεσινή ημερίδα που διοργανώθηκε από την «Πελοπόννησο» σε συνεργασία με την τράπεζα στο Πολιτιστικό Κέντρου του Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», στο Αίγιο. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας και της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών.
Ο εκδότης της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Θεόδωρος Λουλούδης στον χαιρετισμό του σημείωσε:
«Η κρίση επέφερε δραματικές επιπτώσεις, προκάλεσε την ανάγκη ο αγροτικός κόσμος να πορευτεί σε βιώσιμη κατεύθυνση.
Ο αγροτικός τομέας αποτελεί για Δυτική Ελλάδα πάρα πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Μεγάλο μέρος της παράγεται από τον πρωτογενή τομέα, τώρα που υπάρχουν σημάδια ότι ο κατήφορος σταματά, είναι επιτακτικό το ερώτημα με ποια στρατηγική προχωρά το επιχειρείν. Θα πρέπει να είναι σε υγιείς βάσεις τα πράγματα.
Καθημερινά προβάλλει η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, στηριζόμενη σε αρχές».
Θ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ο δήμαρχος Αιγίου Θανάσης Παναγόπουλος εξήγησε ότι «η ημερίδα έπρεπε ήδη να είχε γίνει και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό. Θέλω να ξεκαθαρίσω πώς βλέπω τον αγρότη και πώς πιστεύω ότι πρέπει να είναι ο αγρότης. Και επιστήμονας, αλλά και επιχειρηματίας. Οχι με την έννοια απόκτησης πτυχίου, αλλά να έχει εξατομικευμένες γνώσεις και να είναι ειδικός στο αντικείμενό του».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι στην Αιγιάλεια «αν εξαιρέσουμε τη σταφίδα, όπου γίνεται σημαντική δουλειά, στα υπόλοιπα προϊόντα έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο να διανύσουμε. Γιατί ένας ελαιοπαραγωγός να μην συσκευάζει το λάδι του και να διερευνά τους δρόμους του στα σούπερ- μάρκετ του εξωτερικού; Καλές οι διεκδικήσεις αλλά είμαστε μπροστά σε μια τάξη πραγμάτων που πρέπει να συνδιαμορφώσουμε. Είναι ένα παράθυρο ο αγροτικός τομέας που πρέπει να δώσει ανάσα στον τόπο μας».
Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, γενικός διευθυντής αγροτικού τομέα της Τράπεζας Πειραιώς εξήγησε ότι: «Η Ελλάδα κατέχει πλεονεκτήματα της ποιότητας που δίνει τη δυνατότητα καλύτερης ανταγωνιστικότητας. Υπάρχει επάρκεια πρώτων υλών και η χώρα μας έχει δυνατότητα. Χαρακτηριστικά της αγροτικής οικονομίας είναι ο έντονα εξαγωγικός χαρακτήρας της. Η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε την τελευταία πενταετία στο 25%».
Επεσήμανε επίσης ότι το ελαιόλαδο αποτελεί το 1/3 της αγροτικής γης στην Αχαΐα και το 50% στην Αιγιάλεια. Σε σχέση με το ελαιόλαδο εξήγησε: «Το 70% μεταφέρεται στην Ιταλία σε χύμα μορφή. Ετσι χάνεται η προστιθέμενη αξία. Η σταφίδα έχει μακρά παράδοση στην περιοχή, οι καλλιέργειές της καταλαμβάνουν το 7,5% της Αχαΐας. Ασχολούνται 3.000 οικογένειες. Επαιξε ρόλο στην οικονομία, την απασχόληση και το αγροτικό τοπίο».
Για το πρόγραμμα συμβολαιακής παραγωγής που εφαρμόζει η τράπεζα, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι δίνει βαθιά ανάσα στην ρευστότητα των αγροτών και παρέχει ευκαιρίες ανάπτυξης.
«Είναι ένα όραμα που το πιστεύουμε και το μοιραζόμαστε με χιλιάδες πελάτες μας. Προσπαθούμε να αποτιμούμε καθημερινά τα αποτελέσματα και αυτά επιβεβαιώνουν και τις δικές τους και τις δικές μας επιλογές» κατέληξε στην τοποθέτησή του.
Π. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
Ο Προκόπης Θεοδωρίδης, επίκουρος καθηγητής Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ανέφερε, σε σχέση με τον επανασχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής, ότι «πριν δύο χρόνια, μας έλεγαν βάλτε αρωματικά φυτά και γκότζι μπέρι. Υπήρχε ένα κάλεσμα να γίνουμε αγρότες, αλλά με ποια υποστήριξη; Ακόμα και σήμερα μόνο κάποιοι συνεταιρισμοί τα κατάφεραν».
Στη συνέχεια ανέφερε: «Είναι δύσκολο να είσαι αγρότης, πιο δύσκολο νέος αγρότης. Με τι κεφάλαιο θα ξεκινήσεις; Στείλαμε πολλά παιδιά στην ύπαιθρο. Θεωρούν ότι θα πάνε στο χωράφι και την επόμενη ημέρα η ροδιά θα έχει βγάλει αυτά που πρέπει να βγάλει… σε πέντε χρόνια».
Επισήμανε ότι η ανάγκη ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στον αγροτικό χώρο είναι σημαντικό και εξήγησε ότι εκείνο που λείπει από την παραγωγή είναι το μάρκετινγκ. Για τη συμβολαιακή γεωργία (που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς) σημείωσε ότι προσφέρει και άλλες εναλλακτικές στην παραγωγή και ότι υπάρχει ένα χαρτοφυλάκιο στους αγρότες.
«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό. Βάζω μια καλλιέργεια και μετά τι; Η θα το πουλήσω στον έμπορο ή σε κάποιο συνεταιρισμό για κάποια εξαγωγή» ανέφερε για τον τρόπο καλλιέργειας σήμερα. Για το λάδι επεσήμανε ότι έχουν χαθεί τα 3/4 της αγοράς, διότι το 80% είναι χύμα και όχι τυποποιημένο. «Η προστιθέμενη αξία της τυποποίησης είναι μεγάλη» εξήγησε. Στην Ιταλία, πρόσθεσε, «το λάδι και το ξύδι στα εστιατόριο είναι τυποποιημένο».
Ι. ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ
Ο Ιωάννης Χανιωτάκης, διευθυντής εργασιών του Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε:«Την Τράπεζα Πειραιώς επιλέγουν 9 στους 10 αγρότες και είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στις χρηματοδοτήσεις και ο μεγαλύτερος εργοδότης γεωτεχνικών. Η τράπεζα θεωρεί ότι στηρίζοντας τον αγροτικό τομέα στηρίζει την εθνική οικονομία». Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η αγροτική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα επηρεάζεται από τον τραπεζικό τομέα. Υπάρχει νέα κοινή αγροτική πολιτική και ήδη ο πρώτος πυλώνας λειτουργεί κανονικά. Η Τράπεζα Περαιώς χρηματοδοτεί με 2,5 δις το ελληνικό Δημόσιο για να πληρώνονται επιδοτήσεις».
Για τη συμβολαιακή γεωργία επεσήμανε ότι «δίνουμε κεφάλαιο κίνησης το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των παραγωγών. Ετσι η Τράπεζα εγγυάται οτι το προϊόν θα αγοραστεί πριν παραχθεί. Ο παραγωγός ξέρει από Ιανουάριο, ξεκινώντας την καλλιέργεια, ότι τον Σεπτέμβριο μπορεί να κάνει προϋπολογισμό του τι θα εισπράξει».
Η Ε. ΚΑΤΕΧΑΚΗ
Η Ελευθερία Κατεχάκη, υπεύθυνη τμήματος έρευνας της Παναιγιαλείου Ενωσης Συνεταιρισμών εξήγησε ότι «η Ένωση αποτελεί την κύρια εταιρεία εξαγωγής με ποσοστό 60% της ετήσιας παραγωγής. Οι εξαγωγές γίνονται σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε να εμβαθύνουμε στην έρευνα και τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί σε 11 επιστημονικά περιοδικά»
Μ. ΛΕΓΓΑΣ
Ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος της «Πήγασος Αγροδιατροφή», μεγάλης εταιρείας τυποποίησης σταφυλιών και άλλων προιόντων, ανέφερε ότι:
«Ως εταιρεία έχουμε ένα μεγάλο αμπελώνα 1.900 στρεμμάτων και έχουμε ένα τεράστιο συσκευαστήριο με το οποίο κτυπάμε τις πόρτες των σούπερ-μάρκετ, όπως το Lidl, τα Αldi κ.λπ.». Στη συνέχεια τόνισε οτι «το σούπερ-μάρκετ θέλει να αισθανθεί ότι του δινεις ένα προϊόν ποιοτικό κάθε χρόνο». Πρόσθεσε ότι τα σούπερ μάρκετ ψάχνουν για ομάδες παραγωγών και δεν θέλουν ενδιάμεσους. «Στην επόμενη δεκαετία τρόφιμα, όπως λαχανικά και φρούτα, θα είναι δύσκολο να βρεθούν, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού. Θέλουν οι υπεραγωρές να έχουν άμεση πρόσβαση στις πηγές. Και αυτό γιατί το επόμενο διάστημα οι τιμές των προϊόντων θα εκτιναχθούν».
Ι. ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗΣ
Ο Ιωάννης Κουφουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της «Gaia επιχειρείν», ανέφερε: «Προσπαθήσαμε να συνδέσουμε τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς, με την πληροφορική και τον χρηματοδοτικό τομέα. Εχουμε αρωγό την Τράπεζα Πειραιώς και προάγουμε τις νέες τεχνολογίες». Εξήγησε την ανάγκη η έρευνα να περάσει στο χωράφι και επεσήμανε πόσο σημαντικός είναι σήμερα ο ρόλος των συνεταιρισμών.
Γ. ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ
Ο Γιώργος Κατσουράνης, διευθύνων σύμβουλος του κέντρου βιώσιμης επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη ΑΕ» αποκάλυψε ότι «έχουμε ένα νέο μοντέλο αγρότη. Το επάγγελμα γίνεται πολύ σύνθετο. Είναι επιστήμονας, μάναντζερ και επιχειρηματίας».